La ciutadella

Sobre el seu promotori, la ciutadella és l'element de defensa de la plaça de Mont-Louis.

Des de la seva creaciò, el 1679, té vocaciò militar, compta llavors 2500 soldats.

Des de 1964, acull el Centre Nacional d'Entrenament Commando - 1r Xoc (CNEC).

 

L'accés hi és reglamentat : no s'hi penetra més que acompanyat per guies,

en el moment de visites guiades exclusives organitzades per l'oficina de turisme.

 

Seguint el planòl establert per Vauban (arquitecte militar del rei Louis XIV de França), la ciutadella dibuixa un quadrat flanquejat de quatre bastions a orella, i cobert per tres mitjes llunes. Les seves muralles  són  voltades d'un fossat sec.

 

Al sud, la porta dita Porta Reial, superada d'un campanar i d'un rellotge, comunica directement amb la ciutat. Mentre que al nord, s'obre una porta de socors, cap a la carrer de França. Cadascuna d'aquestes dues portes havien proveït a l'origen d'un pont llevadis i d'un pont dorment.

Darrere, els quarters són integrats a les muralles i les cambres són encorbades a la prova de les bales de canó.

 

Les façanes obren únicament sobre el pati de la ciutadella.

 

Previstes per suprimir la servitud de l'allotjament "en l'habitant", els quarters de Mont-Louis podien acollir fins a 2500 homes. En primer, van ser realitzats : dues polvorins, la casa del tinent del Rei, el pou i l'església (desafectada a la Revolució francesa).


A la zona més protegida al nord de la ciutadella, el Pou dels Convicts és instal·lat en una sala de 20m sobre 15m voltada i del qual la teulada són a la prova bales de canó. El pou ha estat cavat a la roca sobre una profunditat d'aproximadament 28m del qual 13m d'aigua.

 

El seu mecanisme, de tipus "gàbia a esquirol", comportava un eix al voltant del qual una cadena amb dues galledes. Alimentava llavors d'aigua la ciutadella, tant més la manutenció com les cuines. L'aigua pouada era abocada en conques.

 

Un sol home era necessari per accionar la roda. L'esforç que extenua per pouar l'aigua li ha valgut el seu sobrenom de "Pou dels Convicts", bé que no hi va haver mai de reclùs a Mont-Louis!

 

A partir de 1830, el pou serà utilitzat de manera molt irregular a causa de la seva dificultat d'ús i a poc a poc, serà completament abandonat en benefici de la xarxa d’aigua.

 

El seu excel·lent estat de conservació li permet ser entre les tres últimes rodes originals d'aquest tipus a França amb les de la Ciutadella de Besançon i del Mont-Saint-Michel.

En les anys 1950, el primer forn solar va ser instal·lat

a l'abric de les mirades indiscretes a la zona nord de la ciutadella

per portar a moltes experiències sobre la resistència dels materials.
Aleshores, es va haver traslladat sobre un dels bastions de la ciutat,

en el moment de la creació del forn solar d'Odeillo cap a 1970.