La ciutat

La ciutat, o part civil, ès situada en la part baixa, sota la Ciutadella : Vauban ho ha previst  incialment, per accollir venedors, burgès, artesans, gent d'ofici i un aquarterament.

 

Les defenses (muralles, bastions i mitges llunes) van ser construïtes en mateix temps que la ciutadella. Tanmateix, les cases d'habitatge, la urbanisatziò es van edificar 50 anys desprès de la inauguraciò de la plaça.


Al sud, la Porta de França i el seu pont llevadis son l'ùnic accés a Mont-Louis.

 

El lloc del pagament de la taxa (antic impost sobre la importaciò de mercaderies), instal.lat en una mitge lluna, controlava l'entrada del porxo de la ciutat.

 

Perforat a la muralla, aquest pas en tùnel era tranquil.litzat per un pont llevadis (avui desparegut), tres portes, un rascle i dos sales de guardes.

Com la seva veïna la ciutadella, la ciutat és voltat de muralles i és flanquejada de tres bastions : el bastiò de la Perxa, el bastiò Sant Pere (rebatejat bastiò Gilles) il el bastiò de la Tet. Un fossat sec acaba de envoltar les muralles plenes i bastits, espès de diversos mètres. 

 

De banda a banda, enganxades a la cimera de les muralles, de les garites (petites torres d'angle) permetent d'aguaitar en totes les direccions?


Aquest sistema de fortificaciò militar ha permès a la ciutat de Mont-Louis de no ser assetjada mai.

 

L'ùnica real amenaça va engendrar una batalla al Coll de la Perxa ( a 3 km de la ciutat) el 1793, quan la temptativa espanyola va ser rebutjada abans d'haver portat l'assalt.

 

D'ara endavant, un senyalitzador patrimonial permet deambulat a la ciutat, al descobriment de la seva història et de la seva arquitectura.