Centre Nacional d'Entrenament Comando - 1r xoc

El Centre Nacional d'Entrenament Comando-1r XOC (CNEC) poua els seus orìgines en l'epopeia del 1r Batallò Paracaigusdista de Xoc et grupes de comandos (d'Africà, de Provença, de Cluny, de Paris i de França) que van a prendre un part activa a l'Alliberament de França entre 1943 i 1945, sobretot en Corsica, a Provença i Alsacia.

Le CNEC perpetua el record d'aquestes unitats glorioses i assegura la guàrdia de les seves bandelores i emblemes. En memoria del 1r Batallò de Xoc, la seva divisa és "En punta, sempre".

Orgullòs de l'heretatge i de l'esperit de les tropes de xoc, el CNEC té per a missiò dispensar formacions qualificadores, principalment als executius i futurs oficials de l'exèrcit de terra, però igualement de contribuir a l'enduriment dels cursetistes de les escoles de formaciò inicial et de les unitats de les forces terrestres.

El seu peritatge és reconegut, incloent-hi més enllà de la instituciò militar o de les nostres fonteres. Acull aixì regularment soldats procedents d'exercits estrangers, i manté vincles privilegiats amb socis tan diferents que administracions (gendarmes, policies, duaners, bombers), periodistes de guerra, equips esportius, empreses o universitats civils.

 

Repartida en diferents nivells de dificultats, la instrucciò duspensada pel CNEC, porta sobre l'adquisiciò o el desnevolupament de les tècniques comando; combina sobretot els saber fer propis dels diferents tipus de superaciò, al combat al cos-a-cos, al tir de combat, a l'ùs dels explosius i a la supervivència en medi hostil.

 


Aquestes activitats sòn també l'ocasiò per als cursetites de guanyar-se "l'esperit comando", del nom d'aquestes soldats selecionats i entrenats per executar les accions més audaces, en les condicions més dificils, més sovint sobre el defensa enemic. Sense una forte cohesiò del grup, sense la voluntat de cadascun de superar els seus propos limits i d'adaptar-se a l'imprevist, sense traça, ni intel.ligència de situaciò, tota acciò és consagrada al fracàs. 

 

Cada nay, més de 3 500 cursetistes suegueixen les cursos proposats pel CNEC. Tant a Cotlliure en zona de mar, com a Mont-Louis a més de 1600m, vénen beneficiar-se de les condicions ideals però austeres, per atènyer els objectius del seu curs.