Xarxa dels Llocs Majors de Vauban


Des de Juliol de 2008, les "Fortificacions de Vauban", reagrupades en la Xarxa dels Llocs Majors de Vauban* sòn inscrites en la llista del patrimoni mundial de la Unesco. Aquesta etiqeta és une recompensa prestigiosa, atorgada a la politica de revaloritzaciò, conduïda en cadascuna de les nostres ciutats. Iniciat el 2004 pels munipis, el projecte d'inscripciò en la Llista del patrimoni mundial apunta a fer reconèixer la diversitat i la riquesa d'aquestes fortificacions de Vauban. La sèrie de 12 places, considerats com els més representatius de les fortificacions de Vauban, forma el primer sistema racional de defensa de les fronteres franceses, marìtimes et terrestres. Primera lìnea de fortificaciò, aquestes construccions intervenen en la definiciò d'un espai europeu modern.

* creat el novembre de 2005, la Xarxa dels Llocs Majors deVauban és una associaciò llei 1901 que federa els 12 llocs fortificats per Vauban, inscrits sur la Llista del patrimoni mundial.

 

En l’ocasiò de la inscripciò al patrimoni mundial de la Unesco, la Xarxa dels Llocs Majors de Vauban desitja fer millor conèixer l'obra d'aquest arquitecte de geni i de fer dels dotze places retinguts, una verdadera referència en terme de gestiò i de valoriciò del patrimoni fortificat, al nivell nacional com internacional. Aixì, és tractara, a la iniciativa de la Xarxa, de desenvolupar la posada en xarxa ja existent entre els llocs, i de revalorar les experiències de cadascuna de les ciutats, per implusar noves reflexions sobre les temàtiques de recerca cientìfica, de desenvolupament cultural et turìstic, o de disposiciò urbana. 

 

Sentinelles dels lìmits territorials, les fortificacions de Vauban sòn situades en paisatges muntanyosos, marìtims o urbans. A descobrir els 12 llocs escllots i sublimats per  Vauban, portant l’empremta de les seves construccions :

- Arras

- Longwy

- Neuf-Brisach

- Besançon

- Briançon

- Mont-Dauphin

- Villefranche-de-Conflent

- Mont-Louis

- Blaye / Cussac-Fort Médoc

- Saint-Martin-de-Ré

- Camaret-sur-Mer

- Saint-Vaast-La HougueSentinelles catalanes de VaubanL'associaciò llei 1901 Sentinelles catalanes de Vauban té per a objectiu crear una " Destinaciò Vauban als Pirineus Orientals", sobre els passos del viatge del cèlebre arquitecte militar del rei Louis XIV de França, el 1680 : Perpinya - Cotlliure - Bellegarda - Prats-de-Mollo-la-Presta - Amélie-les-Bains - Villefranca de Conflent - Mont-Louis. Un itinerari turìstic i cultural, a la carta, permet, amb a nous suports comuns, una visibilitat millor de les llocs fortificats i de les seves animacions . 

 

la xarxa es compon :

- del Fort Saint-Elme a Cotlliure

- del Fort de Bellegarda al Perthus

- del Fort Lagarde a Prats-de-Mollo/La-Preste

i de les dos  places inscrites en la Llista del patrimoni mundial Unesco

- de Villefranca-de-Conflent amb  les muralles, el Fort Libéria i la Cova Bastera 

- de Mont-Louis 

 

En els rastres de Vauban, del Mediterrani a les cims pirinenques, vingui descobrir tot l'any les nostres magnifiques fortaleses, les seves històries originals i els seus secrets... en passejos lliures o en visites guiades !