Una terra de senderisme

Des de Mont-Louis

 

Algunes senderes ofereixen agradables passejos :

• La Volta de les muralles permet descobrir l'exterior de les fortificacions, inscrites al patrimoni mundial Unesco. La ruta abalisada en groc  (PR10 o PR3) gira alvoltant de Mont-Louis en 1h.

• la Volta dels ocells (PR10 abalisat en groc) l'iniciarà a l'observaciò i als cants dels ocells, durant un curt passeig de quasi 30 minuts. Realitzada pels alumnes de l'escola de Mont-Louis, ha tingut el primer Preu de la Fundaciò Nicolas Hulot.

 

A 800 metres sota la ciutat, hi ha l'estaciò del Tren groc, a 20 minuts de Mont-Louis. D'allà parteixen les senders (abalisades en groc PR) ajuntant els pobles de Sant Pere dels Forcats, Planès i Saint-Thomas-les-Bains, en 2 a 4 hores de marxa. Sòn en la topoguia  "Randonnées Capcir et Haut-Conflent" (en venda : 5€)

 

La Volta dels Molins

 

Entre el poble de La Cabanasse i Mont-Louis, hi ha el caseriu dels Molins, en refèrencia als dos molins a farina del començament del segle XVIII.

 

El primer es trobava a la granja més antigua. Es citat en un inventari el 1540 amb el nom de "moli de dalt". Pertany a Barthelemi Blanquer, però és Joan de Foix, segurament un dels germans del Senyor del Comtat de Foix, que en recupera les proccions par a meitat. Aquest moli desapareixarà al mig del segle XIXè. En queden dos canals d'evacuaciò d'aigua i tres servint d'enllosat.

El 1686, François de Fortia, Marquès de Durban, primer governador de Mont-Louis, demana l'autoritzaciò al rei per constrir un moli de blat, per a l'usatge de la cuitadella. El 1691, el rei Louis XIV li atorga el privilegi a perpetuïtat. El text, que porta el segell reial, dòna tota llibertat per construir, a les seves despeses, i explotar un moli que se diu "Moli del Rey". En contraparta, el governador deurà, tots quatre anys, un pernil de cévola, l'actual franc simbòlic ! 

El 1700, el governador tornarà obligatori l'usatge de seu moli per moldre el blat, sota pena de multa o de presò. Aquest abùus de poder li portarà desgràcia; ja que morirà el mateix any, i els seus descendents vendran el moli a un noble de Mont-Louis, Sieur Burgat, un metge.

Durant dels segles, el moli tornara als pagesos, els Blanquer desprès els Blanc (mateixa famìlia) que viuen al costat.
El 1946, la SNCF (tren francès) requisa l'aigua del riu Tet per proveir les fàbriques hidroelèctriques que alimenten el Tren Groc.. A falta d'arribada d'aigua suficient, el moli deixarà de funcionar. L' ùltim moliner tempta una electrificaciò amb un motor 40CV, però sense resultat, acaba la seva activitat. Tancat, el moli es deteriora ràpidament : fa 30 anys, la teula desploma. Dos tries s'ofereixen : deixar-lo destruir-se completament o buidar l'edifici per tranformar-lo en allotjament. Una soluciò intermediària és trobada : la part alta és convertida en pis, mentre que la part baixa, deixada en estat, conserva el moli.

 

Idees de senderisme als voltants

 

Per el mig dia : (abalisament groc)

• Llacs de Pradella (3h) : fàcil d'accés, aquest recorregut no presenta un fort desnivell i ofereix un passeig agradble i familiar.  Sendera d'Emilie,

• Col del Pam - La Bollosa : magnìfic itinerari sota el bosc per descobrir el llac de Pradella, ùltima aturada abans la barrera de la Bollosa..

• Volta del llac de la Bollosa  (4h): en una zona recordant els paisatges canadencs, el llac de la Bollosa és un dels més alts d'Europa a 2015m, dominat pels pics Peric i escombrat per l'aire vivificant d'altitud.. 

 

A la jornada :

• Estanys del Carlit  (5h) : volta per les 12 llacs en un paisatge pictòric i encantador. Abalisament groc.

• Pic Carlit  (6 à 8 h) : el més alt dels Pirineus Orientals, domina els llacs del Lanoux et de la Bollosa, amb un panorama a 360° , mereixent bé un bon esforç. Abalisament groc. fins al llac Soubiran desprès abalisament vermell..

• Pics Peric  (7 h): una mica menys freqüentat que el Carlit, els gran i petit Pics Péric valen la volta i ofereix una vista sobre tota la lìnea del Pirineu. Abalisament groc. fins al Refugi de la Balmeta desprès cairns.

• Cambra d'Aze  (5/6h): excursiò esportiva amb més de 1000m de desnivell per un punt de vista magistral sobre tot la Cerdanya. No d'abalisament seguir les pistes d'esquì.

• Vall d'Eïna (8h) : Reserva Natural, mundialment reconeguda per la riquesa i la diversitat de la seva floran estudiada fins el segle XVII.  Abalisament groc. fins al Orri de Baix desprès cairns.

• Les Gorjes de la Carança : cornisa tallada a la roca, desprès passerel.les en pont de simi per travessar la ribera. Diversos itineraris possibles de 1h30 a 2 dies, amb etapa al refugi del ras de Carança. (no gos).

Securitat i socors de muntanya

 

Es recomanat conèixer els modes de socors i sobretot els mitjans d'alertar-los. Atenciò!!  la gratuïtat dels socors en muntanya no és sistemàtica a tots els països. Si camina fora de França, o en zona fronterera verifiqui que es cobert per la seva assegurança, per a les despeses de recerca i socors en muntanya.  Prevegi una assegurança per repatriaciò.

 

Socors de muntanya - PGHM : +33 (0)4 68 04 51 03 ou 112

 

Abans de marxar :

1. Estudïi el seu itinerari ! Informa de les condicions d'accessibilitat. Per considerar un itinerari, allò suposa que se sigui en capacitat de llegir una mapa (IGN o altra) i un topoguìa, però també, d'avaluar els riscos potencials.

2. Esculli un itinerari al seu nivell. Sàpiga mesurar les seves capacitats fìsiques i tècniques.

3. Tingui l'equipament adequat. Parteix amb una maleta de primers socors (compreses estèrils, desinfectant, bandes elàstiques i enganxoses, cisells, sutures cutànies, guants latex). Pensi a portar un bon ganivet, una llum de piles, una cobertura de supervivència i a l'hivern, una balisa ARVA, una pela i una sonda.

4. Verifiqui la meteorologia ! En muntanya, les condicions meteorologiques cambian ràpidament, marxi informat.

5. Previngui un amic del seu itinerari i de l'hora prevista de tornada.

6. No vacil.li a recòrrer a un acompanyant profesional per aconsellar-lo o guiar-lo.  

7. Segueixi l'abalismanent existent. Sigui vigilant, els abalisaments poden ser esborrats per el temps. Saber llegir i interpretar una mapa o una topoguìa és mès eficaç.

8. Sàpiga dona mitja volta, en cas de dificultats or de canvi de les condicions meteorologiques.

9. Assistencia : Espectador d'un accident, reaccioni eficacment per protegir alertar, socòrrer. Posar el ferit en seguritat, si necessitat, donar l'alerta (on? quan ? com?) i establir una fitxa d'alerta per ajudar els soccoristes. Esperant les socors, pot protegir la ferida, reescalfar, tranquil.litzar. Guardi la seva calma, un accident en pot ocasionar un altre.