Els ineludibles de les nostres muntanyes !

El Tren Groc, petit canari català

El Tren groc és una lìnea reconeguda d'utilitat pùblica des de 1883, per finalitzar un enclavament "dels alts cantons". La Companyia dels Ferrocarils del Sud realitzarà la lìnea entre 1904 et 1927, graciès a la dinàmica impulsiò d'Emmanuel Brousse, Conseller general del cantò de Cerdanya. Abans, calia comptar 12h de diligència per le trajecte Perpinya- Bourg-Madame !

 

La topografìa del relleu muntanyenc imposa restriccions tècniques : traciò elèctrica, carril ùnic d'un metre d'ample i el famòs 3r rail que alimenta el tren a 850 volts en continu. Per la producciò d'electricitat, caldrà construir una fàbrica elèctrica i el barratge de la Bollosa de 150 hectàrees. El pendent a 6% i els viratges a les curvatures de 80m obliga el tren a rodar a menys de 40km / h.

No menys de 650 obres d'art (ponts, galeries, murs de contenciò, contraforts...), 19 tùnels i 2 ponts seran previstos : el cèlebre viaduc Séjourné, amb dos pisos d'arcs de pedre. Amb els seus 236m de longitud, domina el riu Tet de 65m ; el pont Gisclard, un dels primers ponts penjants metàl.lics de França ( 873 tones d'acer - 253m), dominant La Cassagne a 81m d'alçària.

 

El 1909, durant les primeres assjos del pont Gisclard , un terrible accident costarà la mort de sis persones, del qual l'enginyer Gisclard. L'exploitatiò de la lìnea sera rebutjada, la inauguratiò del primer tros de Villefranca-de-Conflent à Mont-Louis no es farà fins al 1910.

El segon tros de Mont-Louis a Bourg-Madame, al traçat mès facil, serà obert el 1911. Finalment, els 6 ùltims quilomètres de Bourg-Madame a Latour-de-Carol/Enveitg seran acabats el 1927, permetent la ùnio entre les lìnies franceses i espanyoles.

 

En 62,8km, la lìnea pintoresca del Tren Groc travessa 27 estacions i enllaça els pobles dispersos de l'Alt Conflent i de Cerdanya.

 

Explotat par la SNCF, el Tren groc és un tren TER. Impossible de reservar (exceptuat per als grupes). Presentar-se en la estaciò 15 à 20 minutes abans l'hora de sortida per comprar el seu bitllet !


Banys naturals d'aigua calenta

Aquestes banyeres, a cel obert, a ple cor de la muntanya, sorprenen el visitant.

Ofereixen la possibilitat de fer una agradable etapa de Benestar !

 

Abans (i encara avui en un ambit medicat), les aigües sulfuroses, rics en minerals, tenen per a proprietats cuidar i alleujar els afectes reumatìcs, musculars, respiratoris  o els problemes de pell.

Els tres indrets proposen en versiò Relaxaciò, els beneficis de les seves aigües naturals...


St Thomas

A 10 km de Mont-Louis, en Alt Conflent, les seves trs banyeres en exterior proposen un espai natural de tota bellesa. 

En interior : tres sales de hammam, perfumades en els oils essencials, 2 jacuzzis, un espai relaxaciò i un solarium. 

Possibilitat de massatges de benestar.

www.bains-saint-thomas.fr

Llo

A 12 km de Mont-Louis a la Cerdanya, els banys de Llo culminen a 1 300m, en la zona excepcional del gorg del Segre.

Banyeres exterior i interior, sauna lluminosa, jacuzzis, hammam, hydrojets, spa tonic o relaxant.

Possibilitat de massatges de benestar.

www.lesbainsdello.com

Dorres

A 23 km de Mont-Louis, les banys de Dorres  ofereixen una vista  inconque- rible en el massis del Puigmal i la Cerdanya. L'aigua brolla a 42° a banyeres rùstiques de granit. Ideal per la relaxaciò en famìlia o desprès una excursiò, estiu com hivern. Possibilitat de massatges de benestar.

www.dorres66.comParc animalista des Angles

En un vessant del Carlit, entre 1700m i 1800m d'altitud, a 10 km de Mont-Louis, el parc és un verdader espai muntanyenc, implantat sobre 37 hectàrees de bosc de pins, dividit en pleta on el medi natural ha estat respectat.

El parc permet descobrir, en el seu entorn natural, la faune emblemàtica dels Pirineus, amb dos  itineraries pedestres : un llarg de 3,5 km i un curt de 1,5 km. Cadascun pot prendre el seu temps, parar-se fer un picnic en les zones previstes, observar com vol els animals :  isards, senglars, cabres dels Alps, llops, òs, bisons, rens, cervols, cabirols, ants, muflons, marmotes...

www.parc-animalier.faune-pyreneenne.fr


Coves de Fontrabiousa

A 20 km de Mont-Louis, les coves ofereixen en dos nivells, un magnific conjunt de concrecions calcàries, particularment acolorides. El visitant meravallat hi descobreix un medi subterrani i ben preservat. Diverses sales se succeeixen, en un itinari d'un quilomètre. Un llac, les columnes, centenars d'estalactites pengen al sostre i una multitud de colors alegren aquesta travessia encisadora.

www.fontrabiouse.fr


Museu de Cerdanya- Cal Mateu

A Sant Locaia, 17 km de Mont-Louis, el museu és intal.lat en una magnifica granja del segle XVIII, inscrita als Monuments Històrics. Proposa descobrir les nombroses facetes de territori cerdà a travès d'exposicions, de visites guiades, de tallers i d'animacions culturals, per nens o grans... també, una volta al seul jardì, petit conservatori de les varietats locals i dels usos dels horts de muntanya....

www.pyrenees-cerdagne.com


Per descobrir les altres llocs de la Comarca : Pass Patrimoine66